VEZIVANJE POJASA NA ZADNJEM SEDIŠTU


Zasto Je Vazno Vezivati Pojas Na Zadnjem Sedistu

Uvođenje zakona o vezivanju pojasa na zadnjem sedištu stupio je na snagu 2005 godine. Tada je bila propisana kazna za ne vezivanje pojasa na zadnjem sedištu 5000din, međutim 2018. godine doneta je oduka o promeni visine kazne na 10000 dinara.

Žašto je bitno poštovati zakon o vezanju pojasa na zadnjem sedištu?

U većini saobraćajnih nesreća putnici bi ostali živi i bez težih povreda da su bili vezani. Posebno su u opasnosti oni koji ne koriste sigurnosne pojaseve na zadnjem sedištu, jer prilikom sudara direktno mogu da usmrte one koji sede napred. Zbog toga se oni nazivaju “ubice sa zadnjeg sedišta.

Vezivanje sigurnosnih pojaseva je i dalje rak-rana kada je bezbednost na našim putevima u pitanju.

Pojas nas on do određene brzine zadržava, a potom pukne da nas ne bi isekao ili nam napravio ozbiljne povrede. Na primer, kada kod čeonog sudara udarite u zid, ako idete do 60 kilometara na čas, pojas će vas zaštititi i nećete imati nikakvih ozbiljnijih povreda, ali ako u istoj situaciji vozite 100km/h on će pući, pa šta vam bog da, jer kad ne bi pukao usmrtio bi čoveka.

Kako bi Vam na najbolji način pokazali šta će se desiti u slučaju sudara ukoliko ste vezani na zadnjem sedištu iili ukoliko niste, pogledajte ovaj kratak video od 35 sekundi koji smo pripremili za vas na našem Youtube kanalu.


https://youtu.be/d8fW4-EFZQ0

Misllite o sebi i drugima, i zaštitite svoje i živote vaših najbližih.

Sa Vama na putu www.vozi.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *