VOLKSWAGEN RAZMATRA PODNOŠENJE TUŽBE PROTIV KINESKOG PROIZVOĐAČA


VOLKSWAGEN RAZMATRA PODNOŠENJE TUŽBE PROTIV KINESKOG PROIZVOĐAČA

Tokom sajma automobila u Šangaju, kineski brend ORA predstavio je dva nova modela: Lightning Cat i Punk Cat. Kao što je već bio slučaj sa nekim od njegovih prethodnih kreacija, firma koja pripada grupi Great Wall dobila je snažne kritike zbog estetske sličnosti oba modela sa nekim od konkurentskih automobila.

Tako Lightning Cat snažno podseća na Porsche Panameru, dok je Punk Cat praktično identičan klasičnoj VW Bubi (Volkswagen Beetle), modelu koji se proizvodio u periodu od 1938. do 2003. godine. Upravo je ovo poslednje izazvalo najviše kontroverzi, jer umesto da ga inspirišu linije mitskog nemačkog automobila, kineski proizvođač ih je otvoreno plagirao.

Očekivano, Volkswagen nije sedeo skrštenih ruku, pravna služba kompanije istražuje da li je Great Wall kopiranjem dizajna Bube prekršio zakon. Iako još uvek nije podneta nijedna tužba za intelektualno vlasništvo, možda nam neće trebati mnogo vremena da je vidimo.

Treba napomenuti, međutim, da je Volkswagen prekinuo sa proizvodnjom Bube 2019. godine. Iako je originalni model završio proizvodnju u Puebli u Meksiku 2003., nemački proizvođač je nastavio svoje nasleđe sa dva rimejka: 1998. godine modelom zasnovanim na Golfu četvrte generacije, i 2012. Bubom zasnovanom na Golfu šeste generacije.

Da li će sudovi prepoznati plagijarizam modela koji trenutno više nije u prodaji, i da li će se Volkswagen uopšte upustiti u parnicu zbog nedozvoljenog kopiranja svog najpoznatijeg modela, ostaje da se vidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *