XIAOMI SE UPUŠTA U PROIZVODNJU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA


XIAOMI SE UPUŠTA U PROIZVODNJU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi najavio je da će započeti proizvodnju električnih automobila. Kompanija će u projekat uložiti približno 8,5 milijardi evra u narednih deset godina. Automobile će proizvoditi za masovno tržište, kao što to čini u slučaju svojih pametnih telefona.

Ranije  je već procurila informacija da je Xiaomi zainteresovan za proizvodnju električnih automobila. Plan je da u saradnji sa kineskim proizvođačem automobila Great Wall Motors krene u sklapanje automobila pod sopstvenim brendom. Da li će to biti automobili potpuno razvijeni od strane Xiaomi-ja, ili će postojeći modeli Great Wall-a biti modifikovani, ostaje da se vidi.

Prvi automobili mogli bi sići sa proizvodnih traka već 2023. godine, i imaće mogućnost povezivanja sa drugim uređajima iz ekosistema Xiaomi.

Ovo nije prva kompanija iz sfere telekominakacija koja je zainteresovana za proizvodnju električnih automobila. Takvu mogućnost najavili su  Apple i Huawei. Kompanije računaju na činjenicu da će automobili u budućnosti biti sve više povezani između sebe, kao i sa drugim uređajima. Takođe očekuju da će autonomna vožnja brzo uznapredovati. U tome tehnološke kompanije vide svoju priliku da se takmiče sa postojećim proizvođačima automobila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *