MRTVI UGLOVI I KAKO SE NOSITI SA TIM


Mrtvi ugao

Šta je mrtvi ugao?

Mrtvi ugao je oblast koja se ne može videti ni kada gledate napred ni kada proveravate svoja ogledala. Glavne slepe tačke su područje između onoga što vidite dok gledate napred i onoga što vidite u svom spoljašnjem ogledalu. Vozila različitih oblika imaju različite mrtve tačke.

Provera mrtvih uglova

Mrtvi uglovi će podjednako uticati na vozače koji žele da se povuku iz nepokretne pozicije kao i na vozače koji se stvarno kreću. U oba slučaja, neophodno je za vašu bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju da izvršite dodatne provere pre nego što odlučite da preduzmete bilo kakvu radnju.

Proverite u ogledalima da li imate nekoga iza sebe, a zatim pogledajte okolo preko desnog ramena pre nego što krenete. U nekim slučajevima može pomoći da spustite prozor kako biste imali bolji pogled. Neka vozila imaju „pomoćnu tehnologiju“ kao što su alarmi za pomoć pri kretanju unazad. Ovi uređaji mogu pomoći u smanjenju mrtvih uglova, ali ih neće u potpunosti ukloniti. Uvek koristite svoja ogledala i bacite pogled preko ramena pre nego što se posvetite bilo kojoj odluci.

Mrtvi uglovi u pokretu

Mrtve uglovi u pokretu su sa obe strane vašeg vozila. Ne gledajte oko sebe da biste ih proverili – skrenućete pažnju sa puta ispred vas, sa potencijalno opasnim posledicama.

Redovna i razumna upotreba vaših ogledala će vas držati u toku sa onim što se dešava iza. Trebalo bi da bacite brz pogled u stranu:

  • pre nego što promenite traku
  • pre nego što se uključite na autoput
  • kada se saobraćaj spaja sa leve ili desne strane.

Takođe treba da prepoznate gde će biti mrtvi uglovi drugih vozača i izbegavati da ostanete u njima duže nego što je potrebno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *