KADA JE PRAVO VREME ZA ZAMENU LETNJIH GUMA?


Letnjeautogume

Jedini kontakt između vašeg automobila i puta, su vaši pneumatici. Oni su možda i najodgovorniji za stabilnost i proklizavanje na putu. 

Tako da je veoma važno kakve ćete gume koristiti i kada cete ih zameniti. Kada pričamo o letnjim prenumaticima, one su napravljene od tvrde smese i manje prirodne gume, što ne odgovara za vožnju po zimskim uslovima. Zato treba na vreme zameniti i staviti zimske pneunmatike, koje po pravilniku od pre desetak godina morate da koristite u periodu od 1. Novembra do 1. Aprila. Naravno, ukoliko je na putu sneg ili led. U suprotnom zimske gume nisu obavezne, ali mi savetujemo da ako je temperatura ispod 5 stepeni Celzijusa ipak koristite zimske prenumatike. Zimske gume su napravljenje od mekše smese koja u hladnim uslovima ne menja svoje karakteristike i svojim dubljim šarama omogućuje prolazak kroz dublji sneg i samim tim daje vam veću stabilnost vašeg automobila po “lošijim” uslovima. 

Kako da prepoznamo  koja je zimska guma? 

Svaka zimska guma je prepoznatljiva po svojim dubljim šarama od 4mm koje ima u odnosu na letnje gume. Svaka guma na sebi ima tačnu oznaku veličine, širine, visine i narvano oznaku da li je guma zimska. Pored ovih navedenih oznaka biće i oznaka M+S što predstavlja glavnu oznaku da je guma zimska. M predstvalja oznagu da je guma namenjena za blato, a oznaka S predstavlja skraćenicu od reči “snow” što znači da je guma namenjea za sneg. Još ozbiljnije zimske gume pored oznake M+S imaju znak tri planine I pahulje unutar nje. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *