SAVETI ZA VOZAČE POČETNIKE


Vozaciautopocetnici

Za svako učenje je potrebno vreme, pa tako i za vožnju. Iskustvo u vožni je bitno ali i opasno, jer su ljudi opušteniji i manje obraćaju pažnju na neka ograničenja. Naravno, to nije kod svih vozača. Kada ste početnik razmišljate o mnogo stvari, na primer o upravljanju samog automobila i o situacijama na putu. To je sve normalno i prirodno da je čovek uplašen kada prvi put krene u saobraćaj.  

Jedna od bitnijih stvari jeste da ne paničite, šta god da vam se desi ili u kakvoj god da situaciji pokušajte da ostanete što smireniji. Na taj način lakše ćete odreagovati u nekim situacijama na putu. Takođe, nemojte biti stegnuti i u panici kada upravljate automobilom. U početnu, jedna jako korisna stvar može vam pomoći u samoj vožni, razmišljajte o osetljivosti gasa, kvačila i kočnice. Neka u trenutku kada želite da krenete, na primer sa semafora ili neke druge raskrsnice, imate na umu osetljivost pedala. Da znate kako vaš automobil reaguje kada želite da krenete. Ovo je dobar trik koji vam u početku može pomoći da lakše upravljate automobilom. Naravno, vremenom i sve većim iskustvom, sve manje ćete obraćati pažnju na ove sitnice koje su u početku korisne. 

Ne sedajte za volan ukoliko ste u alkoholisanom stanju ili iznervirani. Poštujte ograničenja i obraćajte pažnju na znakove pored puta, jedan mali trenutak nepažnje može da košta mnogo. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *