FORD RAZVIJA TEHNOLOGIJU KOJA ĆE OLAKŠATI NOĆNU VOŽNJU


FORD RAZVIJA TEHNOLOGIJU KOJA ĆE OLAKŠATI NOĆNU VOŽNJU

Inženjeri u Fordovom odeljenju za napredna istraživanja i inženjering rade na razvoju inteligentnih farova koji koriste lokaciju automobila za osvetljavanje puta.

Farovi više nisu samo jednostavna oprema koja vam pomaže da vidite i budete viđeni noću. Vožnja u mraku može biti izazov, pa su u Fordu rešeni da inovacijama olakšaju vozačima pregled puta u noćnim uslovima. Inženjeri iz odeljenja za napredna istraživanja i inženjerstvo Ford of Europe sada rade na tehnologiji koja će vožnju noću nepoznatim putem učiniti manje stresnom.

Fordovi pametni farovi koristiće lokaciju automobila u realnom vremenu kako bi vam pokazali kuda da vozite. Ukratko, raskrsnice i moguće opasnosti su osvetljeni pre nego što ih vozač primeti. Sistem prima GPS podatke u realnom vremenu i kombinuje ih sa visoko preciznim informacijama o geometriji ulice da bi identifikovao zavoje i raskrsnice. Algoritam izračunava putanju i brzinu vozila kako bi proaktivno podesio smer njegovih farova, pružajući optimalnu pokrivenost svetlima zavoje, krivine, pa čak i opasnosti koje vrebaju iza ugla.

Ako se automobil nalazi na delu puta gde se lokacija ne može tačno odrediti, sistem će nastaviti da radi zajedno sa dinamičkim tehnologijama okretanja farova zasnovanim na kameri i upravljaču, kako bi nastavio da inteligentno osvetljava put dok se podaci o lokaciji ne poboljšaju.

Tehnologija prediktivnog osvetljenja koju sada razvijamo jednog dana će nam omogućiti da vozimo u mraku navođeni svojim farovima. Ovaj novi sistem mapa i lokacija je sledeći korak u našoj težnji da vožnju noću učinimo lakom kao i vožnju danju “, rekao je Michael Koherr, inženjer iz Ford of Europe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *