Kako je Zastava 101 i FIAT 128 utemeljio Evropski Automobilski Gigant: Priča o Rođenju Volkswagen Golfa


Golfauto1

Današnji proizvođači automobila ulažu velike napore kako bi održali svoje modele na vrhu niže srednje klase automobila. Da bismo shvatili zašto je Golf tako specijalan, moramo se vratiti unazad i pogledati kako je sve počelo

Kako se Golfov inženjering ugledao u FIAT-ovom 128?

Tadašnji čuveni dizajner, Đorđeto Đuđaro, izjavio je 1970. godine da je prilikom donošenja skica za Golf, slučajno video rastavljeni FIAT 128. Volkswagen je odlučio koristiti ovu inspiraciju, ne samo u pogledu dizajna, već i inženjeringa.

Đuđaro i uticaj na Golf

Đuđaro je ponudio Nemcima ideju o stvaranju Golfa kao hečbeka sa troja vrata, nagoveštavajući sportski i mladalački karakter koji je bio potreban u sedamdesetim godinama.

Rudolf Liding i promene u inženjeringu Golfa

Tadašnji direktor Volkswagena, Rudolf Liding, zaustavio je razvoj prototipa sa zadnjim pogonom i uzdužno postavljenim motorom sa vodenim hlađenjem smeštenim ispod zadnjeg sedišta. To je bio ključni korak u razvoju Golfa kakvog danas poznajemo.

Rudolf Liding

Golfova evolucija

Nakon četiri godine razvoja, u maju 1974. godine, Golf je ugledao svetlost dana. Proizvodila su se izdanja sa 3 i 5 vrata

Prodaja je krenula od prvog dana, a kupci su prepoznali sportski karakter Golfa, čak i sa najmanjim motorom.

Golfauto1autozeleni

1976. godine, pojavio se kultni GTI model sa 1.6 motorom koji je pružao 110 KS. Estetski detalji su privukli pažnju, a Golf GTI je postao ikona performansi.

Golf je takođe bio inovator uvođenjem dizel verzije 1982. godine. Ova odluka je bila prilično hrabra jer su dizeli tada smatrani prljavim i bučnim.

Golfauto2autogti

Sve ovo je dovelo do stvaranja Golfa, automobila koji je postao ikona i promenio svet automobila. Njegova istorija je fascinantna, a evolucija inženjeringa je doprinela da danas imamo neverovatno kompleksne modele Golfa.

Na kraju, proizvodnja Golfa prve generacije u Nemačkoj prestala je 1983. godine, nakon što je napravljeno preko šest miliona primeraka ovog legendarnog automobila. Golf je i dalje simbol inovacije i kvaliteta, i čini se da će ostati na vrhu niže srednje klase automobila još mnogo godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *