STELLANTIS PREDSTAVLJA SVOJE VIĐENJE ODRŽIVE MOBILNOSTI: VODONIK!


STELLANTIS PREDSTAVLJA SVOJE VIĐENJE ODRŽIVE MOBILNOSTI: VODONIK!

Četvrti najveći svetski proizvođač vozila, odlučio je da se kladi na vodoničnu gorivnu ćeliju, tehnologiju koja je pozvana da bude glavni junak u procesu tranzicije ka održivoj mobilnosti. Ova tehnologija će se primeniti na komercijalna vozila, a prvi modeli stižu krajem 2021. godine.

Stellantis, novi gigant svetske automobilske industrije, nastao spajanjem PSA i FCA grupacija, odlučan je u nameri da se kladi na sve vrste tehnologija, s ciljem da bude glavni igrač u ovom konkretnom procesu tranzicije ka održivoj mobilnosti, koja se dešava na vodećim automobilskim tržištima. Zbog toga će ovaj automobilski konglomerat tržištu ponuditi tehnologiju gorivnih ćelija, uparenu sa baterijom za akumuliranje električne energije, kroz program lakih komercijalnih vozila opremljenih ovim pogonskim sistemom.

Nulta emisija CO2, velika autonomija, i punjenje gorivom za svega 3 minuta, ono je što Stellantis navodi kao prednost vozila na vodonik u poređenju sa, na primer, električnim automobilima na baterije. Obećani domet na vodonik je 400 km, dok baterija omogućava dodatnih 50 km vožnje na struju, što bi trebalo da bude dovoljno do najbliže stanice za dopunu rezervoara vodonikom. Pored toga, zapremina tereta i maksimalna dozvoljena nosivost ostaće u rangu modela pogonjenih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Marke koje je Stellantis odabrao za ulaznu fazu u svet vodonika nisu ni manje ni više nego tradicionalni proizvođači lakih komercijalnih vozila: Citroën, Opel i Peugeot, a sledeći kandidat je još jedan poznati proizvođač kombi vozila, FIAT. Prve isporuke zakazane su za kraj 2021.godine, što znači da je Stellantis u završnoj fazi razvoja pogona na vodonične gorivne ćelije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *