DA LI VOLITE DA SPUSTITE PROZORE LETI KAKO BI RASHLADILI VAZDUH U KABINI?


Vazduh Prozor

Ukoliko je odgovor potvrdan, imamo loše vesti za Vas.

Studije Univerziteta u Sureju dokazale su da otvaranje prozora da biste provetrili automobil povećava zagađenje vazduha u vašoj kabini.

Podaci kojima raspolaže Svetska zdravstvena organizacija,govore o tome da od posledica lošeg kvaliteta vazduha, svake godine život izgubi oko sedam miliona ljudi širom sveta.

Istraživački tim je pokušao da utvrdi nivoe izloženosti osoba unutar automobila, česticama PM2.5 i PM10, u periodu saobraćajnih špiceva,. Tokom istraživanja, naučnici su merili kvalitet vazduha u kabini vozača ukoliko se prostor provetrava uključivanjem klime u vozilu ili provetravanjem otvraranjem prozora.

Rezultati istraživanja su ukazali na to da su vozači iz velikih gradova koji su otvarali prozore kako bi se rashladili I uneli “svež vazduh “ u kabinu bili izloženi velikom količinom pomenutim česticama I da je zagađenje bilo mnogo veće od vozača koji su koristili klima uređaj.

Stepen zagađenosti kabine tokom vožnje s otvorenim prozorima van špica je bio niži za 91 i 40 procenata, zavisno od toga da li se poredi sa vožnjom u kritičnim jutarnjim ili večernjim satima, baš tim redom.

Možda najilustrativniji zaključak istraživanja govori o tome da je izloženost štetnim materijama u vazduhu za oko 80% manja kada vozač uključi sistem za ventilaciju, u odnosu na to kada se otvori prozor. Filteri vazduha za kabinu obavljaju svoj deo posla, pa tako i ova studija ukazuje na važnost ugradnje kvalitetnih filtera i njihovu redovnu zamenu.

Auto klima servise koje naš portal prepuručuje, možete pronaći na sledećem linku:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *