RENAULT PRESTAJE SA RAZVOJEM DIZEL MOTORA


RENAULT PRESTAJE SA RAZVOJEM DIZEL MOTORA

Da li je odzvonilo dizel motorima?

Za sada je trend da se ovi agregati izbacuju iz ponude malih automobila, ali njihov udeo se polako smanjuje i u segmentima koji su tradicionalno naklonjeni dizelu, kao što su SUV i porodična vozila. Donedavno, dizel motor je bio nezaobilazan izbor vozača koji vole malu potrošnju i veliku autonomiju vozila.

Kao i PSA grupacija, Renault se pre desetak godina uveliko oslanjao na dizel. Ali u trenutnom kontekstu u kojem sve više gradova želi da zabrani dizel i kada se proizvođači primoravaju na povećanje broja električnih vozila ili plug-in hibrida, novi šef Renoa Luca de Meo upravo je najavio kraj razvoja novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Po njegovim rečima, Renault neće dizajnirati nove dizel motore, iako će nastaviti da prilagođava svoje trenutne dCi agregate novim standardima protiv zagađenja.

Neki proizvođači su već objavili da 2030. godine neće imati nijedan motor sa unutrašnjim sagorevanjem u svojoj ponudi (Jaguar, Ford Europe, Volvo, itd.), a njima će se po svemu sudeći priključiti u Renault.

Ograničenje brzine?

Zanimljivo, direktor Grupe Renault, Luca de Meo, na sastanku deoničara prošle nedelje, najavio je i da će budući modeli koji se budu prodavali pod brendom Renault i Dacia, biti ograničeni na 180km/h. Ovim potezom kompanija je izrazila okrenutost ka zaštiti pešaka i smanjenju saobraćajnih nezgoda, baš kao što je to učinio Volvo prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *