TOYOTA DONOSI EKOLOŠKI PRIHVATLJIVE TEHNOLOGIJE


TOYOTA DONOSI EKOLOŠKI PRIHVATLJIVE TEHNOLOGIJE

Potreba za alternativnim gorivima je očigledna i stvarna, a u Toyoti veruju da je vodonik put u budućnost. Japanski proizvođač automobila radi na motoru na vodonik, koji namerava da koristi u trkama izdržljivosti. U osnovi, to je 1,6-litarski turbo agregat koji oprema model GR Yaris.

Pre sedam godina, Toyota je na salonu automobila u Los Anđelesu lansirala Mirai: prvu serijsku limuzinu na svetu sa pogonom na gorivne ćelije. Debi na evropskom tržištu dogodio se 2015. godine. Sada japanski proizvođač automobila najavljuje razvoj motora na vodonik, koji će koristiti u trkama izdržljivosti. Ova odluka je još jedan korak ka ugljen-neutralnom društvu.

Za razliku od Miraijevog pogonskog sistema (motor sa gorivim ćelijama koji pretvara vodonik u električnu energiju za pogon električnog motora), nova jedinica koju je razvila Toyota zasniva se na klasičnom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Inženjeri su uzeli 1,6-litarski turbo motor, koji oprema novi GR Yaris, i ugradili poseban sistem za gorivo i sistem ubrizgavanja, koji mu omogućavaju da sagoreva vodonik umesto benzina.

Novi vodonični motor ugrađen je u Toyotin trkački automobil Corolla Sport, koji će se takmičiti pod zastavom ORC ROOKIE Racing u Super Taikiyu seriji 2021. godine. Takmičenje će pomoći Toyoti da usavrši svoj motor u surovom okruženju auto trka. Cilj proizvođača iz zemlje izlazećeg sunca je da doprinese ostvarivanju društva kroz održivu i prosperitetnu mobilnost.

NameraToyote je da takav motor u budućnosti instalira na “ulični” model. „Iako imaju odlične ekološke performanse, vodonični motori takođe imaju potencijal da prenesu zadovoljstvo u vožnji, uključujući zvuk i vibracije “, navodi se u zvaničnom saopštenju za štampu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *