Povlači li JEEP ime Cherokee?


Automobile 1845012 960 720

Nakon što je vrhovni poglavica plemena Čiroki nedavno pozvao Jeep da odustane od upotrebe imena  “Cherokee” na svojim terencima, prvi čovek kompanije Stellantis,  u čijem je vlasništvu brend Jeep, Karlos Tavares, najavio je mogućnost da se ovo pitanje reši na zadovoljstvo obe strane, ali nije precizirao kada bi se to moglo dogoditi.

Tavares je u intervjuu za “Wall Street Journal” izjavio da “ako postoji problem oko imena, kompanija će ga rešiti”.” U ovoj fazi ne znam da li postoji stvarni problem”, kazao je Tavares. “Spremni smo da o tome razgovaramo sa odgovarajućim ljudima i bez posrednika”.

Tavares je takođe rekao da nije lično učestvovao u razgovorima.

Ova izjava dolazi kao odgovor na intervju Čaka Hoskina mlađeg,  poglavice naroda Čiroki, koji je dat za Automotive News. Tom prilikom poglavica je izjavio da je Jeep stupio u kontakt sa njim, ali da mu se čini da brend nije spreman da se odrekne imena “Cherokee”. “Takođe su ostavili otvorena vrata za dalje razgovore, kao i mi”, naglasio je optimistično Hoskin.

Podsetimo, vrhovni poglavica plemena Čiroki, Čak Hoskin mlađi, zatražio je u februaru od američkog proizvođača automobila da u označavanju svojih modela više ne koriste oznaku “Cherokee”.

“Mislim da je došlo vreme i za korporacije i za timove u kolektivnim sportovima u SAD da povuku iz upotrebe imena, slike i maskote američkih starosedelaca koje koriste za svoje proizvode i sportska takmičenja. Siguran sam da je to što čine dobronamerno sa njihove strane, ali nama se ne odaje počast tako što ćete ime našeg plemena izlepiti po bokovima automobila”, izjavio je tada Hoskin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *